Barrique

Výber dubu pre barikové vína

Barikové vína sú v posledných rokoch veľmi obľúbené. Poctata výroby spočíva v uskladnení vína v dubových sudoch s obsahom 225 l typu Bordeaux barrique alebo v type Piéce bourguignonne s obsahom 228 l. V týchto sudoch leží víno od jedného až do 36 mesiacov..


Sudy sa vyrábajú prevažne z amerického dubu alebo z dubu európskeho. Každý dub dáva vínu inú vôňu. Pri tejto technológii sú veľmi dôležité znalosti vinára. Dlhodobé ležanie vína v týchto sudoch môže spôsobiť, že aroma sudu bude vo víne výraznejšia ako aroma samotného vína. Sudy sa prevažne používajú iba trikrát, potom sú už aromatické látky vyčerpané. Francúzi niekedy udávajú na etiketách aký podiel vína ležal v nových sudoch.


Táto technológia je fianančne veľmi náročná a preto sa využívajú aj rôzne náhražky dubových sudov. Do oceľových sudov ponárajú kus dubového dreva.





web-pre-vas





ISSN 1336-7080





© 2004-2020 Michal Hrčka - harp, Peter Vereš, povered by trebars:cms, server Obnova.sk, aktualizované: 06. 01. 2018