Víno a jedlo

Víno možno použiť aj na prípravu pokrmov. Najčastejšie sa používa pri príprave jedál z diviny a hydiny. Keď sa použije víno pri príprave pokrmov, jedlá sú jemnejšie, chutnejšie a majú lepšiu arómu.


Najčastejšie sa červené víno používa pri príprave diviny ako prísada do marinád. Napríklad na dva kilogramy mäsa zo srny alebo z diviaka sa pripraví marináda z jedného litra červeného vína, 1 dl oleja, cibule, mrkvy, celého čierneho korenia, bobkového listu a klinčekov. Pripravené mäso sa prešpikuje kúskami slaniny a dá sa na dve až tri hodiny do marinády. Keď je mäso mladé, môžeme ho nechať v marináde celý deň. Mäso sa môže niekoľkokrát otočiť, aby sa dobre odležalo. Keď sa vytiahne z marinády, ďalej sa tepelne upravuje pečením alebo dusením. Na podlievanie sa používa precedená marináda.


Víno, ktoré sa použije pri príprave jedál, nemusí byť najdrahšie, stačí aj bežné stolové víno, musí však byť zdravé a mať dobrú chuť. Ak by nebolo dobré, alebo ak by malo zvýšený obsah prchavých kyselín, prejavilo by sa to aj na chuti pripravovaného jedla. Rôzne typy vín sa používajú aj na prípravu mnohých miešaných nápojov, strikov a koktailov.

Všetko o víne, Neografia Martine 1998 (autor Ján Farkaš)

Čo k čomu piť? Vyberte si jeden z druhov vín:




web-pre-vas





ISSN 1336-7080





© 2004-2020 Michal Hrčka - harp, Peter Vereš, povered by trebars:cms, server Obnova.sk, aktualizované: 06. 01. 2018